maanantai 31. toukokuuta 2010

Cola-vertailu


Coca-colan, Pepsi-colan ja Freeway-colan hintavertailu.

Coca-colan ja Pepsin hinta vaihtelee myyntipaikan mukaan, Freewayn hinta taas on jokseenkin vakio, koska se on saatavana vain Lidl-myymälöistä.

Oheisessa taulukossa on kunkin juoman litrahinta sentteinä, kun juoma ostetaan 1,5 litran tai kahden litran pullossa suurehkosta supermarketista. Jos ostopaikkana on esimerkiksi R-kioski ja juoma on pakattu 0,3 litran pulloon tai tölkkiin, nousee litrahinta merkittävästi.

Karkeasti ottaen Freeway on usein noin puolet halvempaa kuin Coca-cola. Ajoittain Coca-cola saattaa olla jonkin verran halvempaa, kun 6 litran pakkauksen (4 1,5 litran pulloa muovitettuna yhdeksi paketiksi) saa tarjoushintaan.

Freewayn huonona puolena ei ole itse juoman laatu, vaan se että palautuspullon voi palauttaa vain Lidl-myymälöihin.

Säästöhengessä muistutetaan, että raikas kraanavesi maksaa noin 0,004 euroa litra ja on laajasti saatavana Suomessa.

maanantai 24. toukokuuta 2010

Parasta ennen

Monissa kaupoissa myydään alennuksella tuotteita, joiden Parasta ennen -päiväys lähestymässä tai Viimeinen käyttöpäivä on päivän tai parin päässä. Pidä silmällä myös onko kaupassa erillinen kori tai hylly alennustuotteille tai poistuville tuotteille.

Parasta ennen -päivämäärästä kannattaa huomioida, että tuote ei ole käyttökelvoton useimmiten pitkälle senkään jälkeen. "Viimeinen käyttöpäivä" taas kertoo monesti että tuote saattaa todennäköisesti pilaantua kyseisen päivämäärän jälkeen.

Jos esimerkiksi leipää saa usein ostettua 30 tai 50 prosentin alennuksella koko perheen käyttöön, tulee vuodessa jo säästettyä varsin mukava summa. Vaikkapa ruisleipää voi pakastaa ja ottaa sitten pakkasesta käyttöön tarpeen mukaan. Mikrossa tai leivänpaahtimessa sulatettuna leivästä tulee lähes kuin vastaleivottua.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Osta sesongin ulkopuolella

Esimerkiksi talvivaatteet saattaa saada hyvin suurin alennuksin keväällä, kun kaupat tekevät tilaa kesäsesongin tuotteille.



Kuvan esimerkissä lasten talvisaappaat löytyivät Prismasta 10 eurolla, kun alkuperäinen myyntihinta oli noin 35 euroa. (Huomaa alennusprosentti on yli 70% !) Uudet saappaat siis lähes kirpputorihinnalla. Talvisaappaita tuskin saa läheskään samaan hintaan syksyllä.

Vastaavasti uimapukuja kannattaa shoppailla syksyllä, eikä suinkaan keväällä, kun niitä ei ole juuri alehintaan tarjolla.

Tähän säästövinkkiin tarvitaan pitkäntähtäimen suunnittelua. Monesti kiireessä hankitut tuotteet eivät ole niitä halvimpia. Toisaalta on myös arvioitava hyvin käyttötarpeet pitkälle aikavälille, mutta samalla tulee välttää turhia ostoksia, joita ei sitten aikanaan ehkä tarvitsekaan lainkaan.