torstai 14. lokakuuta 2010

Valokuvapaperi

Valokuvapaperista on tullut monelle halpojen ja laadukkaiden tulostimen myötä kulutustarvike. Aivan kuten elektroniikassakin on tarjolla merkkituotteita ja halvempia tuntemattomia merkkejä. Esimerkiksi Kodak ja Epson tarjoavat valokuvapaperia 15, 20 tai 50 arkin pusseissa tai laatikoissa, joiden hinnat vaihtelevat noin 10 - 30 euron välillä. Vertailuksi Prismasta löytyi jokseenkin tuntematon Peach-valokuvapaperi hintaan 9,90 euroa. Tässä laatikossa on 50 laadukasta paksua (240g/m2) kiiltäväpintaista arkkia. Samassa kaupassa olevat merkkiarkit ovat siis useita kymmeniä prosentteja kalliimpia.

Paperin laatuun ja tyyppiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tarjolla on myös ohuempaa ja heikkolaatuisempaa paperia. Myös pinta voi olla toisissa papereissa kiiltävä, matta tai erittäin kiiltävä. Verkkokaupoissa papereiden laadun vertailu jää varmasti monelle arvailujen varaan. Prismassa oli tarjolla Kodak-papereista tulostusmallit, joissa voi itse katsoa ja tunnustella minkä laadun haluaa.

Englanniksi termit ovat jokseenkin vakiot, esimerkiksi Canon tarjoaa kiiltävää valokuvapaperia nimellä "Photo Paper Plus Glossy II" (260g/m2), jota voi jokseenkin verrata vaikka Epsonin "Photo Quality Glossy Paper"-tuotteeseen. Eli kiiltäväpintaista perinteistä valokuvaa haluvan tulee metsästää paperia, joka painavaa vähintään 200 grammaa ja tyypiltään Glossy.

Halvat 100 arkin laatikot, joissa on tarjolla paperia "jokapäiväiseen käyttöön" eivät vastaa laadultaan lainkaan kiiltäväpintaista valokuvapaperia. Tämä on kuitenkin huomattavasti parempaa kuin tavallinen A4 kopiopaperi, mutta valokuvien tulostamiseen laatu saattaa olla hienoinen pettymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti