lauantai 27. helmikuuta 2010

Osta kilohinnan mukaan

Mikäli et ole vielä kiinnittänyt ruuan kilohintaan huomiota, aloita tarkkailu ja säästäminen nyt.

Normaalisti aikuinen syö pääaterialla noin 400 - 500 grammaa ruokaa riipumatta ruuan hinnasta. Jos aterian kilohinta on 3 euroa, aterian koko hinta saattaa olla 1,50 euroa. Mutta jos ateria sisältää vaikkapa pihvin, jonka kilohinta kaupassa on 18 euroa, muodostuu pakosti koko aterian hinnaksi yli 5 euroa.

Kun muistaa, että aterioita on vuodessa monta sataa, säästö saattaa olla jopa tuhansia euroja vuodessa.

Ohjeellisia kilohintoja:
Kana/broileri: pyri reilusti alle 10 euron kilohintaan
Suosi alle 1 euron kilohintoja: esimerkiksi makaroni, hedelmät ja vihannekset ovat varsinkin sesonkiaikaan tai tarjouksessa jopa alle 50 senttiä/kilo.
Lihaleikkeet: Esimerkiksi kalkkunaleike on markettihintaan 7,90 euroa/kilo, mutta lähes samansisältöinen toisen valmistajan pienempi kalkkunaleikepaketti onkin 17 euroa/kilo.

Kilohintojen tarkkailussa ei kannata kuitenkaan mennä liiallisuuksiin. Ruuan ravitsevuus, monipuolisuus ja terveellisyys kannattaa pitää myös mielessä.

maanantai 22. helmikuuta 2010

Asuminen

Helsingin Sanomat 22.2.2010


Tilastokeskus: Asunnon ostaminen yhä vuokralla asumista edullisempaa

"Korkeista ostohinnoista huolimatta omistamisen kustannukset jäävät vuokra-asumista selvästi alhaisemmaksi, arvioi Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen."

Pyri järjestämään itsesi omistusasuntoon. Säästö saattaa olla paikkakunnasta ja asunnon tasosta riippuen jopa useita tuhansia vuodessa verrattuna vuokralla asumiseen. Asuntojen hinnat nousevat aina pitkällä aikajaksolla inflaation takia ja tämä tuo monesti ison lisäedun vuokranmaksajaan verrattuna.

Kymmenen vuoden vuokralla asuminen 600 euron kuukausivuokralla vie 72 000 euroa. Vastaavasti jos täsmälleen sama summa käytetään omistusasuntoon vastikkeisiin ja asuntolainan korkoihin sekä saadaan lyhennettyä lainaa 200 eurolla kuukaudessa, on säästetty jo ilman asunnon arvonnousun huomioimista 24 000 euroa. Arvonnousu saattaa jopa yli kaksinkertaistaa säästön 50 000 euroon, jolloin kuukausittaista säästöä kertyy yli 400 euroa. Kovin monella muulla säästövinkillä ei pääse yhtä suureen säästöön.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Kirkollisvero

Kirkosta eroaminen tuo merkittävän säästön työssä käyville. Kirkollisvero on noin 2 % palkasta paikkakunnasta riippuen. Maksettavaa veroa kertyy vuodessa siis helposti 200 - 500 euroa.

Kirkosta voi erota käymällä maistraatissa, kirkkoherranvirastossa tai nettipalvelun kautta.

Nettipalvelu löytyy osoitteesta http://eroakirkosta.fi/ tai http://www.suomi.fi/ kohdasta Asiointi ja lomakkeet / Uskonnollisesta yhdyskunnasta eroaminen

Tämä säästökohde sopii erityisen hyvin ihmisille, joille uskonto ei ole merkittävä asia elämässä.

Eroakirkosta-sivustosta löytyy myös verolaskuri, jolla voit katsoa tarkan kirkollisverosi.

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Harkitsetko lainan ottamista

Jos olet tullut siihen tulokseen, että tarvitset lainaa:
- tarkista luoton kaikki kulut
- tarkista luoton ehdot, voiko lainan esimerkiksi maksaa pois etuajassa ilman kuluja
- korkoprosentti/marginaali, mikä todennäköisesti on edullisin ratkaisu?

Pikavippiä ei kannata juurikaan harkita missään olosuhteissa. Minkä tahansa luotottajan kulutusluotto on todennäköisesti halvempi vaihtoehto. Pikavipeissä on vuosikorot alimmillaankin satoja prosentteja, kun pankin kulutusluotto on tällä hetkellä alle 10 prosenttia. Erityisten alhaisten asuntolainojen takia kannattaa myös selvittää, onko mahdollista ottaa asuntolaina kulutusluoton sijaan. Tai tehdä uusi maksuaikataulu vanhaan asuntolainaan.

Älä osta uusinta mallia

Esimerkiksi tietokoneen, kännykän tai auton ostossa kannattaa välttää "uusinta ja upeinta" mallia.

Normaalille käyttäjälle ei ole mitään eroa uusimman tietokoneen ja muutaman kuukauden vanhan mallin välillä. Hintaeroa tosin saattaa olla jo muutama sata euroa.

Uusien automallien tullessa myyntiin, saattaa edellistä mallia saada varaston tyhjennyksestä jopa useita tuhansia euroja halvemmalla kuin uutta. Automyyjä on varmasti halukkaampi tinkimään vanhan mallin hinnasta kuin uuden.

Lehdet ja kirjat

Löytyykö halamasi uutiset ja tiedot jo internetistä, mutta silti tilaat lehtiä kotiin?

Entäpä kirjasto, koska viimeksi olet käynyt kirjastossa? Sen lisäksi, että kirjastossa on ilmaiseksi lehtiä ja kirjoja saatavana, voit säästää myös toisella tavalla. Sammuta kaikki valot ja muut ylimääräiset laitteet ja lue lehdet kirjaston lukusalissa, säästät näin myös omassa sähkölaskussa.

Veden kulutus

Asuntokohtaiset vesimittarit yleistyvät, jolloin on mahdollista säästää suoraan omasta vesilaskusta. Mutta vaikka asuisit kerrostalossa, jossa ei ole asuntokohtaista mittausta, kannattaa huomioida, että kaikki vedenkulutus maksetaan sitten vastikkeen tai vuokran yhteydessä. Ilmaista vettä ei ole olemassa.

Älä tiskaa astioita juoksevalla vedellä. Jos hana vuotaa, korjaa se välittömästi.

Vessaa ei tarvitse vetää joka kerta, kun sinne tulee pieni asia laitettua. Usean hengen perheessä saatetaan vessa vetää kymmeniä kertoja päivässä. Joka kerta pönttö kuluttaa 6 - 9 litraa vettä.

Vaatteiden pesukone kuluttaa vettä yhdellä pesukerralla useita kymmeniä litroja, harkitse kuinka vaatteet pestään ja kuinka usein.

Säästä sähköä

Säästä sähköä, tuskin kukaan maksaa sähkölaskua puolestasi. Koska viimeksi olet tarkistanut kuinka paljon sähköstä maksat? Kilpailuta myös sähkösopimuksesi.

http://www.sahkonhinta.fi/

Älä jätä valaisimia turhaan päälle vain sen vuoksi, että tulet ehkä huoneeseen pian takaisin. Vältä pesukoneen käyttöä vajaalla lastauksella, aseta tietokoneeseen virransäästöominaisuudet päälle, lämmitä ruoka mikroaaltouunissa eikä liedellä. Pakasteiden sulattaminen mikrossa on myös usein turhaa, ota ne pakastimesta pois muutamaa tuntia aiemmin.

Jos käytössäsi on sähkölämmittimiä, tarkista huoneiden lämpötilat, jo muutaman asteen viileämpi asunto säästää merkittävästi sähkölämmitteisessä talossa.

Ota omat eväät mukaan

Töissä tai vapaa-ajallakin kannattaa ottaa omat eväät mukaan. Ilmaiset juomat löytyy jokseenkin joka paikasta vesihanasta. Vettä on turha kantaa pullossa mukana, raikas hanavesi on puhtaampaa kuin tunteja lämpöisessä pidetty pullo.

Jos työpaikalla on "edullinen" lounasruokailu vaikkapa 6 euron hintaan, kannattaa laskea tarkemmin sen edullisuus. Syntyy hyvät ja aivan varmasti ravitsevat eväät kahdellakin eurolla. Selvää säästöä 4 euroa joka päivä tekee 80 euroa kuukaudessa. 960 euroa vuodessa pienestä omatoimisuudesta on varsin mukava summa.

Valitse eväiksi helposti kuljetettavia ruokia ja runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Banaanit ja kurkut ovat esimerkiksi noin 1 euron kilohintaan edullista ja terveellistä ruokaa.

Valitse halvin pankki

Vaikka pankkipalveluiden kulut saattavat tuntua mitättömiltä, kertyy vuodessa helposti useita kymmeniä euroja eroa aivan peruspalveluillakin. Mikäli taloudessa on myös vaikkapa kulutusluottoa ja asuntolainaa, voi halvemmalla pankilla säästää satoja tai jopa tuhansia euroja vuodessa. Puolen prosentin ero asuntolainan korossa säästää tasaisen varmasti rahaa vuosia.

Esimerkiksi S-pankin tili ja maksukortti ovat ilmaisia asiakasomistajille, kun taas Sampopankin tai Nordean asiakas saattaa maksaa pelkästä pankkitilistä 3 euroa kuukaudessa ja maksukortista muutaman kymmenen euroa vuodessa. Eroa pelkästään näistä tulee noin 50 - 60 euroa vuodessa.

Vaikka olisit ottanut asuntolainen jostain pankista jo aiemmin, kannattaa muutamasta pankista kysyä kilpaileva tarjous. Ethän vaan maksa tuhatta euroa vuodessa pankille ylimääräistä vain koska et jaksa käyttää tarjousten pyytämiseen vaikkapa tuntia?

Älä osta osamaksulla

Osamaksulla ostaen tuotteen hinta on aina kalliimpi kuin käteisellä. Osta vasta, kun pystyt maksamaan edullisimmalla maksutavalla. Tuotteen maksaminen kerralla on myös hyvä tapa välttää ylimääräisten huolien kerääminen tulevaisuuteen. Mieti, tuletko toimeen ilman tai voitko siirtää ostamista myöhemmäksi.

Vertaile hintoja

Kun tarvitset joitain, koita välttää tilanne, jossa ostat tuotteen nopeasti vertailematta saako sen jostain toisesta paikasta halvemmalla. Tuotteesta riippuen tarkista myös onko halvempaa kilpailevaa merkkiä saatavana.

Netissä löytyy hintavertailuihin erikoistuneita sivustoja:
http://www.vertaa.fi/
http://www.mbnet.fi/hintaseuranta/
http://hintaseuranta.fi/

Hieman aikaa käyttämällä, saa joistakin tuotteista isojakin säästöjä aikaiseksi.