keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Älä heitä ruokaa hukkaan

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vuodelta 2007 olevan selvityksen mukaan hukkaan menevä ruoka aiheuttaa suuremmat ympäristövaikutukset kuin elintarvikepakkaukset. Jopa 10 % ravinnosta joutuu roskikseen.


Tänä päivänä taas uutisissa kerrotaan, että suurin osa hukkaan menevästä ruoasta lentää roskiin kotikeittiöistä ja lounastajien lautasilta. Näin siis arvioidaan elintarvikealan hävikkitutkimuksessa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n, Laatuketjun ja monien elintarvikealan toimijoiden Foodspill-yhteistutkimus selvittää ruokahävikin määrää, syitä, ympäristövaikutuksia ja vähentämiskeinoja.

Koska ihmiset syö satoja kiloja vuodessa, niin hukkaan menee helposti sadoilla euroilla ruokaa vuodessa. Ruokaostokset ja ateriointi kannattaa siis pyrkiä suunnittelemaan siten, että ruokaa ei turhaan heitetä roskiin. Kiinnitä huomio roskiin menevän ruuan määrään ja tarpeen mukaan pienennä aterialle tehtävän ruuan määrää. Jos ajoittain esimerkiksi perunat menevät pilalle, tarkista niiden oikea säilytys ja harkitse pitääkö niitä ostaa pienemmissä erissä. Jos lämpimän aterian kokoa pienentää hieman, niin täytteeksi voi varata vaikka edullisen ja terveellisen banaanin, joka säilyy hyvin useita päiviä huoneenlämmössäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti